Čištění vs. odvápnění kávovaru
Pravidelná údržba kávovaru je důležitá hned ze dvou důvodů. Jednak tím prodloužíte životnost kávovaru a jednak podstatně zlepšíte kvalitu připravované kávy. Péči o kávovar můžeme rozdělit do čtyř okruhů, a to čištění, odvápnění, čištění mléčných cest a péči o vnějšek kávovaru. Přičemž první dva zmíněné okruhy i v dnešní době spoustu lidí zaměňuje. Jaký je mezi nimi rozdíl a které přípravky je dobré používat?
Vodní kámen
Pro kávovar je ideální používat vodu o celkové tvrdosti do 0,7 mmol/l. V opačném případě se v útrobách kávovaru začne usazovat vodní kámen. Ten může ovlivnit nejen chuť kávy, ale má svůj podíl i na postupné degradaci jednotlivých součástí kávovaru. Pokud například pozorujete, že se kávovar pomaleji zahřívá, vodní kámen může být jednou z příčin.
Nejdůležitější je prevence
Na druhou stranu, příliš časté odvápňování kávovarům obecně nesvědčí, a vždy je tak lepší se zaměřit nejprve na prevenci a vodu změkčit. Pokud máte doma kávovar se zásobníkem na vodu, existují filtry a změkčovače, které se umisťují do nádržky. Máte-li kávovar připojený na vodovodní řád, je pořízení filtru, přes který půjde voda do kávovaru, nutností.
Odvápňování
Při výpočtu intervalů odvápnění se řiďte tím, jak tvrdá voda do kávovaru jde a neřiďte se jen obecnými doporučeními, které naleznete na obalech odvápňovacích přípravků. Pokud máte měkkou vodu, postačí kávovar odvápňovat zhruba dvakrát ročně. Pokud máte středně tvrdou vodu odvápňujte cca čtyřikrát ročně, a pokud máte velmi tvrdou vodu, odvápňujte klidně i jednou za dva měsíce. Odvápňovací prostředky lze koupit ve formě tablet, tekutin nebo prášku, ze kterého se připraví odvápňovací roztok.
Čištění kávovaru
Při přípravě kávy jsou útroby kávovaru zanášeny kávovými oleji. Ty mohou postupem času žluknout a káva získá opravdu nedobrou pachuť. Tento problém se týká jak pákových, tak automatických kávovarů. Pro čištění automatických kávovarů se nejčastěji využívají čistící tablety, které se většinou umisťují do spařovací jednotky. Tablety je potřeba koupit takové, jejichž velikost bude adekvátní pro Váš kávovar. Jinak by se nemusely stihnout rozpustit.
Pákové kávovary mají buď čistící program nebo jsou vybaveny tzv. zpětným oplachem. V obou případech se využívá čistící prášek, který se dávkuje do páky se slepým sítkem. Při čištění kávovaru nezapomeňte vyčistit i košíčky, páku a hlavu kávovaru.