Jak vybrat kávovar do kanceláře?
Výběr správného kávovaru do kanceláře je stejně významný jako výběr samotné kávy, kterou budete s vašimi kolegy a zaměstnanci denně popíjet. Jaké parametry kávovaru jsou nejdůležitější? A je lepší pořídit pákový nebo automatický kávovar?
Automatický nebo pákový kávovar?
Výhody automatického kávovaru do kanceláře
- přípravu kávy zvládne každý
- bleskurychlá příprava
- mléčné kávy stisknutím jednoho tlačítka
- integrovaný mlýnek (žádné další investice)
- konzistentní chuť kávy
Nevýhody automatického kávovaru do kanceláře
- čistit je nutné i útroby kávovaru (např. spařovací jednotku)
- vyšší poruchovost
Výhody pákového kávovaru do kanceláře
- životnost kávovaru
- kvalitnější a chutnější káva
- plná kontrola nad extrakcí
Nevýhody pákového kávovaru do kanceláře
- musíte investovat i do mlýnku a dalšího vybavení včetně tamperu či odklepávače
- ne každý zvládne kávu připravit
- složité každodenní čištění
Z výše uvedeného vyplývá, že automatický kávovar je pro kanceláře jasnou volbou. Kdyby tomu tak ale bylo vždy, pákový kávovar vůbec nezmiňujeme. V rámci našich služeb organizujeme i školení přípravy kávy pro firmy. Zaměstnance naučíme, jak má být káva namleta, jak nastavit mlýnek a jak vyšlehat mléko na cappuccino i latte. Konečné rozhodnutí je tedy na Vás.
Možná se na jednu nebo druhou stranu přikloníte po přečtení dalších bodů.
Parametry automatického kávovaru do kanceláře
Co je při výběru důležité?
- kapacita zásobníku na kávu a na kávovou sedlinu (tedy jak často budete muset kávu doplňovat a zásobník na kávovou sedlinu čistit)
- kapacita zásobníku na vodu (pokud nemá kávovar možnost přímého napojení)
- produkční kapacita (kolik káv denně kávovar zvládne)
- mléčný systém
- výdej horké vody
- možnost nastavení hrubosti integrovaného mlýnku (různé typy káv potřebují různý stupeň hrubosti)
- čistící program
- rozšířená nastavení jako např. teplota voda nebo možnost uložení různých typů nápojů do paměti
- hlučnost kávovaru
Parametry pákového kávovaru do kanceláře
- typ bojleru (doporučujeme kávovary s heat exchangerem nebo dvoubojlerové)
- čerpadlo (pro kanceláře je vhodnější kávovar s rotačním čerpadlem)
- možnost připojení na vodu a na odpad
- volumetrické nebo manuální dávkování (volumetrické umožňuje přednastavení různých dávek kávy - např. espresso, lungo, double espresso)
- doba nahřátí kávovaru
- PID systém pro konstantní teplotu
- servisovatelnost (Provádí ve Vašem okolí někdo servis dané značky?)
Kapacita kávovaru
- denní kapacita (udává, kolik káv denně je z dlouhodobého hlediska doporučeno na kávovaru připravovat)
- produkční kapacita (udává, kolik káv zvládne kávovar připravit za hodinu)
- kapacita zásobníku na kávu (větší neznamená automaticky lepší - kávu je lepší do zásobníku sypat po menším množství, aby byla vždy čerstvá)
- kapacita na vodu (pokud vybíráte kávovar s nádržkou na vodu, volte objem alespoň 2 l)
Výše zmíněné údaje kromě zásobníku na vodu se u pákových kávovarů neudávají. Pokud se rozhodnete pro pákový kávovar do kanceláře, pomůžeme vám vybrat takový, který dovede odbavit potřebný počet káv denně.
Kávovar do kanceláře s připojením na vodu
Kávovar s připojením na vodu dává smysl pro větší kanceláře a firmy, kde jde káva na dračku. Tuto možnost mají jak některé pákové, tak vybrané automatické kávovary. Pohybují se v řádu desítek tisíc korun a je potřeba myslet na to, zda je to ve Vaší kanceláři vůbec možné. U kávovarů připojených na vodu doporučujeme nainstalovat i vodní filtr, který prodlouží životnost kávovaru a káva bude mít jednoznačně lepší chuť.
Instalace kávovaru zdarma
V případě koupě nebo pronájmu kávovaru do kanceláře od nás Vám kávovar nainstalujeme zdarma a postaráme se i o instalaci filtru.
Kávovary s mléčným systémem
U automatických kávovarů se mléko řeší pomocí nádoby na mléko, ze které je mléko čerpáno a následně napěněno. Ideální je za tímto účelem dokoupit chladící nádobu, která se umístí vedle kávovaru. V opačném případě byste museli nádobu s mlékem pokaždé schovat zpět do lednice. Problematická je údržba hadičky, která mléko nasává - musí se opravdu důkladně a denně čistit. Pákové kávovary jsou vybaveny parní tryskou. Důležité je vybrat pákový kávovar s rotačním čerpadlem nebo heat exchangerem, abyste byli schopni mléko vyšlehat rovnou při přípravě kávy.
Čištění a údržba kávovaru
Nebudeme Vám lhát. Tento bod je vždy ten nejproblematičtější. Pojďme si rozebrat, co je potřeba na denní bázi u jednotlivých typů kávovaru provádět.
Čištění automatického kávovaru
Denně
- standardní propláchnutí vodou
- čištění mléčného systému
- řádné umytí zásobníku na kávovou sedlinu
Týdně
- čištění spařovací jednotky
- čištění zásobníku na kávu a na vodu
- čištění čistící tabletou nebo roztokem
Měsíčně
- odvápnění kávovaru
Intervaly odvápnění výrazně prodloužíte instalací vodního filtru nebo umístěním změkčovače do nádržky s vodou.
Čištění pákového kávovaru
Denně
- vyčištění pomocí zpětného oplachu
- rozebrání parní trysky a její vyčištění pomocí roztoku na mléčné cesty
- čištění pák a košíčků v roztoku
- vyčištění odkapu
- vyčištění hlavy kávovaru
Týdně
- čištění zásobníku na vodu
- čištění nahřívací plochy (obzvláště, pokud na ní necháváte nahřát šálky na kávu)
Pákové kávovary nedoporučujeme odvápňovat. Problémům předejte instalací vodního filtru nebo umístěním změkčovače do nádržky s vodou.
Pravidelný servis doporučujeme u kancelářských kávovarů provádět jednou za 6 měsíců. Servis provádíme u vás ve firmě, kde vše zkontrolujeme, vyměníme těsnění a zkrátka se postaráme o to, aby byl kávovar zase jako nový. Pokud je nutné kávovar odvézt k nám do servisu, poskytneme vám náhradní kávovar zdarma.
Zajímá Vás, jak funguje naše služba KÁVA DO KANCELÁŘE? Zjistěte více.
Nevíte si rady? Zeptejte se nás.